Vad är VAR?
VAR är en förkortning för Video Assistant Referee eller videodomare på svenska. Det är en ganska ny uppfinning som hjälper domarna med bedömning av svåra situationer med hjälp av repriser på hur situationen såg ut från flera olika vinklar. Under lång tid har VAR varit på tapeten och flera ledande personer inom fotbollsvärlden efterfrågade detta under flera år. VAR fick sitt stora genomslag under VM i Ryssland i somras då det användes i varje match.
VAR fick sitt stora “genombrott” under VM och under den nuvarande säsong används det bland annat i Bundesliga, Serie A och FA Cupen. Det har inte kommit till Premier League ännu men frågan diskuteras frekvent av det engelska fotbollsförbundet.
VAR består av en grupp på tre personer som tillsammans ska kolla på de domslut domaren gör med hjälp av flera reprisbilder på situationen i fråga. Inom gruppen ingår VAR-domaren, som är en aktiv domare eller en före detta domare, och en assisterande domare. Till sist ingår också en som är ansvarig för repriserna. VAR-domarna sitter i ett videorum där de på flera olika moniter kan se de olika situationerna från alla vinklar som kan tänkas behövas för att göra bedömningen.
Givetvis kan VAR ha en stor inverkan på betting på fotboll. Det kommer innebära fler straffar och antagligen fler utdelade kort – vilket ger dig som spelare fler spelstrategier. Hur kommer VAR att påverka besluten vid betting och kommer det att påverka alla avgörande beslut?
Domslut med hjälp av VAR
Kan samtliga domslut bedömas med hjälp av VAR? Det finns fyra olika domslut som kan bli kollade av VAR: mål (och händelser under uppbyggnaden till målet som exempelvis offside), straffar, kort och att korten tilldelas till rätt spelare. Den ända gången ett beslut som domaren tagit blir upphävt är om det är ett solklart misstag.
Processen vid VAR kan ske genom några olika alternativ. Det första är att domaren på planen efterfrågar en titt på repriserna av VAR-domarna efter att han tagit ett domslut. Det andra är att VAR ber domaren att kolla på repriserna. Om VAR-domarna ser att domaren har gjort ett stort fel vid ett domslut kan de underrätta domaren om detta.
Efter VAR har gått igenom repriserna på situationen har domaren ett beslut att ta. Antingen att stå fast vid sitt eget domslut eller häva upp det baserat på VAR-domarnas analys. Domaren på planen kan själv kolla på situationerna via en skärm vid sidan av planen.
Användningen av VAR enligt Colin Hendry
VAR växer inom världsfotbollen. Det används inte överallt, men testas i flera ligor och turneringar runt om i världen. Men är det verkligen en succé överallt? Flera domare är tillfredställda med att ha VAR vid sin sida. Men vad anser Colin Hendry? Vad tycker han om användningen av VAR?
Inte så bra som många säger
När vi frågar Hendry vad han tycker om VAR, skiljer sig hans tankar från vad många av domarna tycker, som välkomnade VAR. Han sa så här:
“Den första riktiga upplevelsen vi fick med VAR var givetvis under VM, då VAR användes i varje match som spelades. Som resultat, ökade antal dömda straffar med 174% i jämförelse med antalet under VM 2014. Tidigare var det mycket sällsynt med mer än en straff i en o samma match, men i matcher där VAR används, blir det ett allt mer återkommande fenomen. Under förra årets VM dömdes hela 29 straffar, vilket är 11 fler än det förra rekordet på 18 tilldömda straffar, som hände under VM 1998 och 2002. Under gruppspelsmatchen mellan Iran och Portugal såg vi ett praktexempel på hur VAR kan användas helt fel när Ronaldo tryckte ifrån sig en försvarare som slängde sig i gräset.
Inte en supporter av VAR
Personligen, är jag inte VARs största supporter. Först och främst så förlänger det matchen med konstanta avbrott för att kolla på olika situationer – det leder till ökade tilläggsminuter. Det stoppar också rytmen i matchen. Ofta så får domaren lägga till 7-8 tilläggsminuter på grund av detta.
Det finns heller ingen full säkerhet att VAR fattar rätt beslut. Att kolla på repriser i en minut kommer inte alltid klargöra situationen och folk kommer alltid att vara oense om domslutet. Fotbollsexperter analyserar samma repriser som VAR-domarna under lång tid efter matchen och oftast är de trots det oense om en dömd straff eller ett utdelat kort.
Utöver det, varje gång ett domslut inte gillas av ett lag, kommer de konstant att ropa på domaren för att de ska kolla med VAR… var ska detta sluta? Sedan introduktionen av VAR, har det bara blivit mer komplext och komplicerad – och det är helt enkelt lite för mycket enligt mig.”
Å andra sidan
Dock, har Hendry förståelse för att det finns situationer där VAR bara har positiv inverkan. “Såklart, användningen av VAR kan fastställa en del matchavgörande beslut. Om vi kollar när England mötte Tyskland i VM 2010 och Lampards skott gick över mållinjen, men blev bortdömt. VAR hade kunnat förändra hela matchbilden, å andra sidan så hade “goal line technology” också funkat, något som jag helt står bakom.
Om vi också kollar på vad som hände när Man City mötte Liverpool, om VAR hade kunnat användas vid Kompanys stenhårda tackling på Salah, då hade kanske Kompany fått ett rött kort istället för ett gult. Vilket hade haft en stor inverkan på slutresultatet – med 10 man mot 11. Kompany flög in med båda fötterna – vilket enligt regelboken ska vara en tackling som resulterar i ett rött kort. Eftersom att han förutom Salah även tacklade bollen så såg inte tacklingen så hård ut när den just hände, men en repris hade kanske ha gett domaren en mer klar bild av situationen. Enkla beslut som detta mellan de två topplagen i ligan kan vara skillnaden mellan ligatitel eller andraplats.
VAR:s användning i FA Cupen mellan Oldham och Fulham resulterade i att en dömd straff blev upphävd. Återigen, det domslutet kan vara skillnaden mellan att ta sig vidare eller åka ur i cupen.
Jag kan absolut se fördelarna med användning av VAR i matchavgörande situationer – och med det menar jag vid mål.
Var VAR har gjort succé
Det vekrar som att VAR har blivit en succé i andra länder där det tagits fram. Exempelvis, i Bundesliga, fram till oktober hade 18 avgörande domslut blivit upphävda. Under teståret 2016/17, då det tyska fotbollsförbundet kom fram till att det varit hela 104 felbeslut – varav 77 som kunnat rättas med hjälp av VAR.
Givetvis, när VAR infördes i Bundesliga, så fick det negativa reaktioner från både supportrar och spelare, när ett domslut först kan ge dig en fördel – för att sedan bli upphävt och ge fördel till motståndarlaget. Det har haft sina problem, men är i Bundesliga för att stanna.
En liknande situation är i Serie A, där VAR användes 309 gånger under förra säsongen och 21 domslut blev upphävda och VAR blev godkänt.
Fungerar VAR?
Så vad anser egentligen Hendry om VAR om vi kollar från båda sidorna av debatten? “Även om det finns positiva aspekter med VAR som kan ge matcherna positiva resultat, är jag inte något stor supporter av det. Domare ska alltid vara nära situationerna – om de står ungefär 20 meter från situationen ska de kunna lita på sin egen bedömning. Det är en sak om bollen är utanför spel eller om det är en frispark, men man kan inte avbryta spelet bara för att kolla situationer. VAR har förlängt matcherna för mycket och det kommer alltid vara situationer som inte blir helt klargjorda även om man kollar en repris flera gånger. Spelet blir långsammare som ett resultat, med mer spelare som vill ändra på domslutet som gick emot deras lag.”
Givetvis kommer alla ha sin egen åsikt om VAR – vissa älskar det och vissa hatar det. Som så många andra frågor inom fotbollen, är det inte bara svart eller vitt.
VAR:s framtid i Premier League
Konstigt nog har Premier League varit mycket långsammare med sätta VAR i användning än andra ligor som exempelvis Serie A och Bundesliga – troligtvis på grund av rädslan för att sakta ner ett väldigt snabbt spel. Dock verkar det som att VAR kommer införas i Premier League nästa säsong. Det ska bli intressant hur VAR kommer påverkar matcherna och lagen. Kommer det att minska filmingar eller kanske öka problemet? Kommer det att sakta er spelet? Kommer VAR att vara positivt eller negativt?
En sak är säker, när VAR införs i Premier League, är det där för att stanna. Det är väldigt otroligt att det efter etabliering, tas bort igen.
Huruvida du älskar det – eller som Hendry, är mer osäker i frågan, så har du en åsikt om det. Det är bara att förbereda sig på VAR, för det kommer komma – och vi tror att det är här för att stanna.